info@patronbirodalom.hu h-p 8:00-17:00 (96) 401 000 20/432-5310
Kosár [ 0 termék ]
A kosár üres.

Kávé -a csomagolás titkai

A megfelelő csomagolású kávé kiválasztása és tárolása

A kávé megvásárlása esetében a megfelelő csomagolású kávé kiválasztása sokkal több odafigyelést igényel, mint egy csinos csomagolás leemelését az üzlet polcairól.


 

  A kávé minőségének megőrzését tekintve a csomagolás igen nagy jelentőséggel bír. Az optimális ízhatás elérése érdekében célszerű frissen pörkölt és csomagolt szemeskávét vásárolni, majd azt kis adagokban őrölni, és közvetlenül fogyasztás előtt, frissen elkészíteni.

 

Miért van meghatározó szerepe a csomagolásnak?

 

A kávé élelmiszernek minősülő termék, így az élelmiszerek jelentős többségével megegyező módon lejárati idővel rendelkezik. Minősége, és ezáltal élvezeti értéke ugyanakkor rohamosan csökken a pörkölést követően. (Kivételek persze a kávé esetében is akadnak: az instant kávé légmentesen lezárva és lefagyasztva, akár évtizedekig is eláll.)

A nyers, zöld kávé akár 3 évig is eltartható különösebb minőségromlás nélkül, a pörkölt kávészemek néhány hétig, míg az őrölt babok mindössze néhány perc elteltével veszítenek aromájukból.

 

Pörkölés után a levegővel érintkező kávészemek, akár aromáik 40%-át is elveszíthetik mindössze 8 óra leforgása alatt.

 

A kávészemek aromái a pörkölés során kelnek életre, a folyamat végén csúcsosodnak ki, majd innentől számítva minőségük egyre romlik, hiszen a pörkölés során megnövekszik a babok felülete, belsejük lyukacsos szerkezetűvé alakul. Megváltozott kémiai és fizikai tulajdonságaik következtében érzékenyebbé válnak a környezeti hatásokra, azaz a levegőre, a nedvességre, a hőmérsékletre és a fényre. Az aroma és az íz megőrzése érdekében, minél előbb légmentesen záródó csomagolással kell ellátni a kávészemeket, amely megvédi a kávét az UV fény, az oxigén, a kávészemekbe felszívódó nedvesség és a szobahőmérsékletet meghaladó magas hőmérséklet károsító hatásaitól. A pörkölés közben és azt követően szén-dioxid keletkezik és szabadul fel a kávészemekből, mely védőgázként megóvja a babokat.

Élelmiszerek esetében rendkívül fontos az élelmiszerbiztonsági előírások betartása, így a kávészemekkel érintkező csomagolás anyaga is szigorúan szabályozott, hiszen közvetlen hatással lehet a vele érintkező kávébabok ízére.

 

Az ipari termelésű, gyengébb minőségű szemes kávét többnyire vákuumcsomagolással látják el, melyből kiszívják a szén-dioxidot. A prémium kávékat jellemzően egyirányú szeleppel ellátott zacskókba csomagolják, melyek biztosítják, hogy a szemekből kiáramló gázok távozzanak a zacskóból, de a külső légkörből származó oxigént és nedvességet nem engedik a csomagolás beljesébe. A jó minőségű, korszerű csomagolás rendszerint többrétegű műanyag és alufólia préselésével készül, a gyártók gyakran simítózárral, vagy ragasztóval gondoskodnak a csomag visszazárhatóságáról.

  

Hogyan csökkenthető a kávé minőségromlása az eredeti csomagolás felbontását követően?

A csomag kibontásakor azonnal megkezdődik a kávé oxidációja, az illékony anyagok eltűnnek, és a kávébabok szivacsként szívják fel a nedvességet környezetükből.

A kávét mindig tartsuk hűvös, száraz és napfénytől védett helyen, oxigéntől elzárva. Ne tároljuk a sütő közelében vagy a konyhapult azon részén, ahol folyamatos napsugárzás éri. A felbontott csomagolást próbáljuk meg légmentesen lezárni, de ennél is jobb ötlet, ha a kávét kis adagokra porciózva, külön-külön, például simítózáras tasakokba zárjuk, és egymás mellé felsorakoztatjuk egy légmentesen záródó dobozba vagy csatos üvegbe.

 

 Amennyiben szeretnéd megtekinteni a teljes kávé és kiegészítői kínálatunkat,kérlek kattints az alábbi képre!

 

 

Forrás: corwell.hu