info@patronbirodalom.hu h-p 8:00-17:00 (96) 401 000 20/432-5310
Kosár [ 0 termék ]
A kosár üres.

Hamar elfogy a toner / patron?!

 

A most vásárolt tonerrel a felét sem tudtam kinyomtatni, hamar elfogyott!

Ez kis kapacitású, azért ürült ki ilyen gyorsan?

 

 

 


 

 

Relatíve gyakori panasz lehet, hogy az újonnan vásárolt utángyártott kellékanyag kevesebb ideig bírja, mint az előző / eredeti /.

Miért van ez? Így teljesen értelmetlen utángyártott kellékanyagot vásárolni... Gondolják ezt sokan! De.......

 

Először is legyünk tisztába az alapfogalmakkal!

 

Starter, Kis kapacitás, nagy kapacitás, XL meg XXL meg mit tudom én még mik vannak.

 

A töltöttséggel, kiszereléssel kapcsolatos fogalmak:

  • Starter, vagy demo kazetta / patron: Új nyomtató vásárlásakor adják, minimális oldalszámot tudunk vele nyomtatni, célja a nyomtató bemutatása, megismerése. Ezt a kazettát már töltik a gyártók, de szerintem teljesen felesleges ilyet vásárolni, mert nem olcsóbb annyival, mint a normál töltetűek.
  • Kis kapacitás:  kevesebb tintával feltöltött tintapatronokra jellemző. Főleg azoknak javasolt, akik nagyon ritkán nyomtatnak, s fennáll a beszáradás veszélye. Pl: csak faxolásra használják a készüléket.
  • Nagy kapacitás / XL /:  az alap mennyiségnél több tintát vagy tintaport tartalmazó kellékanyag. Létezik eredeti és utángyártottnál is nagy kapacitás. Aki sokat nyomtat, annak értelemszerűen ez javasolt, hiszen itt a legkedvezőbb a lapköltség 1 lapra lebontva.
  • Ultra nagy kapacitás / XXL /:  Utángyártott tonereknél előforduló töltöttségi állapot, itt már egy kis sufni tuning van a toneren, kicsit megfúrva, megfaragva. 
  • Dupla pakk: Eredeti kellékanyagoknál bevett szokás, hogy 2 azonos terméket összecsomagolnak és/vagy összeragasztanak, így gazdaságosabban juthatunk hozzá, mivel jelentős ár-eltérés is előfordulhat.
  • Multipack: Eredeti és utángyártott kellékeknél is megszokott, hogy multipackot vásárolunk, azaz egy olyan csomagot, ami tartalmazza az összes színt, amit a nyomtatónk használ.

 

 Ahhoz, hogy korrekt tájékoztatást adhassanak a gyártók a kellékanyagaik töltöttségével kapcsolatban, egy egységes, ISO szabvány és egyéb kritériumoknak megfelelő, úgynevezett "5%-os lefedettség"-i indexet alkottak meg.

 

Mit is értünk ezalatt? Egy normál A4-es papír hány %-ára kerül a festék.

Sajnos nem lehet azt mondani hogy 1 gépelt oldal, meg azt sem hogy fél gépelt oldal. Ugyanis egyből jön a kérdés, hogy milyen betűtípussal, mekkora betűmérettel, milyen vastagsággal, mekkora sorközzel, stb írtuk azt....

Éppen ezért a gyártól egy ISO szabvány által pontosan meghatározott mintaoldalt használnak. Egyszerűen megszámolják, hogy adott tonerrel/patronnal hány oldalt tudnak kinyomtatni ebből a szabvány oldalból. Se több, se kevesebb....

 

 A kereskedők tehát ezen adatok alapján dolgoznak és tájékoztatják a vásárlókat.

Nézzünk egy konkrét példát: HP CE285A utángyártott toner kapacitása 1.600 oldal. A termék ára jelenleg / 2014.07.18. / 3.832 Ft, azaz ha lapköltséget szeretnénk számolni, akkor a névleges oldalszámot elosztom a termék árával:

3.832 FT : 1.600 oldal = 2.395FT/lap


Magyarul 2,4Ft-ba kerül 1 lap kinyomtatása + a papír és természetesen egyéb költségek, de ezt nem szoktuk számolni /úgy, mint áram, nyomtató kopása.../.

 

Maradjunk ennél a példánál és nézzünk meg 4 teljesen különböző felhasználási típust.

 

 

Fénymásolás alkalmával ugyanabból a lenyomatból készítünk több példányt. Itt tudjuk legjobban számon tartani a kinyomtatott oldalakat és a toner kapacitását. Állandóan ugyanazt a lenyomatot nyomtatjuk. Ennél a típusnál tudjuk a legjobban összehasonlítani 2 különböző gyártó tonerét, hgy melyik mennyit bír.

 

Egy átlagos irodában, ahol állandóan ugyanazt a számlát nyomtatják ki, illetve néha levelezést, 1-1 szerződést már kicsit más a helyzet. Hiába ugyanazt a számlázót használják például, aminek ugyanaz a kerete, betűtípusa stb attól még eltérhet mert ha pl 20 terméket akarnak 1 számlán kiszámlázni, könnyen már 2 oldalnyi lesz a számla. Egy levélben lehet színes betű, fotó, karikatúra ami szintén tinta-gyilkos.

 

 

  

Az orvosi rendelőkben, amikor recepetet nyomtatnak, akkor megfigyelhetjük, hogy jóval kevesebb tinta kerül a papírra, mégis  - a HP CE285A tonernél maradva - 1.600 oldal után azt mondja a készülék hogy helló, kifogytam, cseréljünk tonert. Itt nyilván többet is tudnánk nyomtatni, mint 1.600 oldal, de ezt a chip nem engedi. Hogy mi az a chip, s mire való, erről ebben a blogbejegyzésben olvashatsz.

 

A végére hagytam a legjobban fogyasztó nyomtatási szokást: Borító, fénykép, plakát nyomtatása. Itt ugye magyaráznom sem kell, hogy a HP CE285A tonernél maradva - most tekintsünk el attól, hogy ez fekete toner és nem színes - teljesen lehetetlen küldetés 1.600 A/4-es fotót kinyomtatni. Jól lehet, hogy már a 350-400 oldalnál kifogy a tonerpor. A chip még bőszen dolgozna és engedi tovább a nyomtatást, csak a lenyomat képe lesz valami hasonló:

 

A fenti példákon keresztül próbáltam a felhasználási módokat érzékeltetni, mindenki döntse el, melyik típusba tartozik. Egyszerűen képtelenség az, hogy valaki állandó jelleggel ugyanazt nyomtassa, kivéve ha fénymásolósdit játszik.

 

A gyártók által meghatározott oldalszám tehát csak egy viszonyítási pont, melytől akár jelentős eltérések is mutatkozhatnak!

 

Mielőtt reklamálnánk a forgalmazónál, vegyük ezeket is végig. Nem mondom, hogy nincs rossz toner, kispórolt tonerpor, ez is megérne egy misét, de ez egy másik blogbejegyzés lesz....

 

A fenti példából láthatjuk, hogy a receptnyomtatás a leggazdaságtalanabb verzió, mert kinyomtatjuk az 1.600 oldalt, a chip letilt, de érezhetően még van por a kazettában. Mit tehetünk ilyenkor?

 

Ilyen célokra alkották meg a chip resettert, ami inkább a tintapatronoknál terjedt el.

Hozzáérintem a patronhoz, lereseteli (nullázza) s újra 1.600 oldalt tud a kazetta. Értelemszerűen plusz por nem került bele, ezért elképzelhető hogy a resetelés után még ki tudunk nyomtatni 400 oldalt s a maradék 800 oldal a chipen "marad". De mint írtam, ilyen reseterek csak tintapatronokhoz léteznek, tonerkazetta esetén újabb chip-et kell vásárolnunk.

 

 

 

 Remélem hasznosnak tartottad bejegyzésünket, kérlek említsd meg másoknak is!