info@patronbirodalom.hu h-p 8:00-17:00 (96) 401 000 20/432-5310
Kosár [ 0 termék ]
A kosár üres.

Chip vagy csíp?

Mi is az a chip?

 

Egy olyan kis elektronikai lap, amit érzékelőkkel láttak el, hogy a nyomtatóval kommunikálni tudjon oda-vissza.

 

 

 


 

 

Mit tárol ez a kis chip?

 

Többféle információt tárolhat egyszerre, ezért vigyázni kell, nehogy megsérüljön, mert az könnyen használhatatlanná teheti a kazettát.

Az adott toner vagy patron pontos típusát. A nyomtató ennek segítségével bezonosítja, beállítja és meghatározza, hogy színhelyesen tettük-e bele a megfelelő kellékanyagot. Pl: megmondja a nyomtatónak, hogy ő egy fekete kazetta, 1.600 oldal kapacitást tud és a pontos típusa HP CE285A.

Vannak univerzális utángyártott kazetták, amelyekre bizony univerzális chippek kerülnek. Ezek a chippek annyira okosak, hogy a kezdeti stádiumban még "bármilyen" azonosítóval felruházhatóak, a nyomtatóval való első kommunikáció során állítódik be a pontos típus. ( Szép magyarosan megfogalmazva :-) 

 

Egyes kazetták chipjei / pl HP / azt is meg tudjáj mondani, hogy meddig tart a patron vagy toner szavatossága. Előre beleprogramozzák.

 

Az eredeti kellékanyagot gyártó márkák állandó harcban vannak az utángyártott kazettákat illetve inkább chippet gyártó cégekkel.

 

Jelenleg amikor ezt a bejegyzést írom / 2014.06.16. / is számos per zajlik a háttérben, mondván az utángyártott kellékanyagok szabadalmakat sértenek, illetve becsapják a vevőt, mondván a nyomtató is azt írja ki, hogy eredeti kazetta elfogadva, miközben utángyártott tonert használunk. Éppen ezért egyes chip-gyártók már olyan üzenetet tárolnak el a chipben, hogy “Nem eredeti toner” vagy valami hasonlót.

 

 

Hibaüzenet

 

Ugye Te is találkoztál már olyan üzenettel hogy “nem eredeti toner” vagy “ismeretlen toner/patron/, esetleg “invalid….”

 

Mi is történik ilyenkor?

 

A nyomtató elkezd kommunikálni a toneren/patronon lévő chippel, és ha bizony nem olyan választ kap, amilyet ő szeretne, akkor elkezdi dobálni a különböző hibaüzeneteket. A kazettának semmi baja, a chip lesz a hunyó. Sokszor csak elég a chippet kicserélni, s mindenki boldog.

 

Mitől lehet rossz egy chip?

 

Nos, egyrészt érhetik fizikai behatások, karcolások, sérülések, feszültség-ingadozások.

Másrészt a márkatulajdonosok / HP, Canon, Epson, stb… / állandóan fejlesztik a termékek védelmét, hogy a nyomtatójuk csak az eredeti kellékanyagot fogadja el. Ezt a védelmi frissítést legkönnyebben egy firmware vagy driver frissítéssel juttattják el a felhasználókhoz. Amint valaki frissíti ezeket a dolgokat, máris egy óriási lépést tett afelé, hogy ne tudjon utángyártott kellékanyagokkal nyomtatni...

 

Ezért szigorúan TILOS frissíteni !!!!!!

 

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

 

Frissítés esetén semmit… Ugyanis a rendszer nem enged visszatenni egy régebbi verziót, ezt sajnos el kell fogadni. Irány egy kereskedés és eredeti kellékanyagot kell venni.

 

Magát a kazettát vagy patront azonban ne dobjuk el, elég lesz rajta ugyanis majd chippet cserélni, amint a gyártók “feltörték” ezt a védelmet. Chip-csere s mindenki boldog... Amit bukunk, az a chip ára s némi idegesség….

 

Érdemes a tonert/patront az eredeti csomagolásába visszahelyezni és normál körülmények között tárolni. A tintapatronoknál kényesebb a helyzet, mivel könnyen beszáradhatnak :-(

 

 

 

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? :)

 

Most akkor milyet vásároljak?

 

 

 

Nézzük meg, melyiknek mi az előnye, illetve hátránya….

 

Chip nélküli verzió

 

Előnye:     - olcsóbb

Hátránya: - macera átpakolni

               - nyomtatót átverve tintaszintet ki kell kapcsolni

               - nem látjuk, mennyi tinta is van a patronban / tonerben

 

 

 

Chippes verzió

 

 

Előnye: - nem kell átpakolni a chippeket

            - kicserélem őket és működnek

            - mutatja a tintaszintet

Hátránya: - drágább / néhol alig van eltérés /

 

 

 

Aranyszabály

 

Nem keverjük az eredeti kellékanyagot az utángyártottal! SZIGORÚAN TILOS !!!

 

Ellenkező esetben ugyanis könnyen hibaüzenetet kapunk és kakukk. Javasolt továbbá csak egyféle gyártó / márka termékét használni! Így elkerülhetjük a kompatibilitási problémákat.

 

 

Nálunk, a patronbirodalom.hu webáruházban alapértelmezett esetben minden kellékanyag tartalmaz chippet, ahol pedig nem, ott az külön feltüntetésre kerül.

Amennyiben bárki ha elakadna, hívja ügyfélszolgálatunkat, ahol szívesen segítenek a kollégák. Ezért vagyunk….

 

 

Vannak olyan nyomtatók, ahol akkor is működik a toner, ha van rajta chip és akkor is, ha nem - úgy, hogy nem kapcsoltunk ki semmiféle kijelzést. Ez most akkor hogy?

 

Némely nyomtatóknál / főleg HP, Kyocera multifunkció / a chip egyedül a kinyomtatott lapokat számolja, illetve jelzi ki. Ugyanúgy elvannak chip nélkül, max nem tudjuk, hogy eddig hány oldalt nyomtattunk. Cserébe viszont olcsóbb, mivel nem kell a chip árát beépíteni a termékbe :-)

 

 

 

Kiürült a toner / patron vagy mégsem?

 

Nem vagyunk egyformák. Ugyanígy a nyomtatási szokásaink sem egyformák. Valami közös nevezőt azért illik meghatározni, ezért létezik egy úgynevezett 5%-os lefedettségi norma.

 

Bővebben erről a témáról később olvashatsz…